Kako izbrati pravo barvo

Barve so povsod okoli nas. Imajo pomembno vlogo v našem življenju, saj vplivajo na počutje, čustva, razmišljanje. Ko se odločamo, katero barvo izbrati za opremo doma, pa se velikokrat ne moremo odločiti katera bi bila prava. Poznano?

 

Lep in urejen dom, ki izraža posameznikov stil življenja, omogoča dobro počutje, varnost in udobje so želje vsakega. Pri opremi doma, pa je pomemben del tudi izbira pravega, udobnega in funkcionalnega sedišča. Na tržišču je izbira velika, saj najdete foteljetaburejepočivalnike in sedežne različnih oblik, izvedb in barv. In prav pri barvah se nam pogosto zgodi, da se ne moremo odločiti katera bi bila tista prava.

Nasveti pri izbiri barve 

Pri izbiri barve je pomembno, da izbrana barva ustreza vašemu stilu in atmosferi, ki si jo želite. Pomembno je, da vam je barva všeč in vas privlači. Preden pa se dokončno odločite za barvo, vam svetujemo tudi, da:

  • razmislite, v katerem prostoru boste imeli vaše sedišče, koliko časa boste preživeli v njem in katerem delu dneva. Ali ga boste uporabljali, za prehodno sedenje, branje, počitek, gledanje televizije … in kakšno razpoloženje želite doseči – umirjenost, fokus, nove ideje, veselje …
  • kakšna je svetlost prostora, saj svetlejše barve posvetlijo prostor in dajejo občutek optimizma, medtem, ko temnejše barve prostor potemnijo, dajejo občutek prefinjenosti,
  • velikost prostora v katerem boste imeli sedišče, kajti svetle barve optično povečajo prostor, temne ali toplejše barve pa dajo občutek manjšega prostora.

Pri izbiri barv vašega sedežnega pohištva upoštevajte barve, ki so že v vašem prostoru, saj boste le tako izbrali pravo kombinacijo in tudi material oziroma tkanino sedišča.  Pri Makluju vam ponujamo pestro izbiro barv sedežnih vreč, oblik, ki se lepo podajo v vsak prostor in k različnim stilom.

 

Vpliv barv na počutje

Kamorkoli se obrnemo, nas obdajajo barve. Bogatijo naša življenja, vplivajo na naše razpoloženje in občutke, pa naj to zaznamo ali ne. Pri opremi doma, je zato za lažjo izbiro priporočljivo poznati lastnosti posameznih barv.

Modra barva daje občutek zračnosti, hladnosti in mirnosti. Vpliva na razum, sprošča, izboljšuje komunikacijo in zaupanje.

Rumena izraža mladost in optimizem. Poživlja, spodbuja zbranost, nove ideje, kreativnost. Prostor poživi, posvetli, ga naredi toplega in sončnega.

Rdeča  je barva čustev, strasti, moči, volje in dejavnosti. Spodbuja ambicioznost in odločnost, nas poživi, deluje toplo in udobno. Preveč rdeče pa prostor optično zmanjša.

Oranžna barva prinaša v prostor občutek prijetnosti, dobrega počutja, toplino in veselje. Je barva družabnosti, svežine in novih moči. Spodbuja optimizem, spoštovanje, razmišljanje in komunikacijo.

Zelena barva sprošča, daje novih moči in občutek dobrega počutja. Je barva zdravja, ravnotežja, vitalnosti, varnosti in samostojnosti. Zelena barva umirja in ohlaja.

Vijolična barva je barva uravnoteženosti in mirnosti. Spodbuja kreativnost, razmišljanje in daje občutek individualnosti, razkošja in ekstravagance.

Bela  daje občutek urejenosti, čistosti in učinkovitosti. Je nevtralna barva, ki umirja, a hkrati poživlja. Preveč bele barve v prostoru lahko deluje hladno in sterilno.

Siva barva je nevtralna in stabilna, umirja barve v kombinaciji. Deluje zmerno, elegantno in formalno.

Črna  prostor potemni, deluje formalno in udobno, daje vtis elegance, bogastva. Priporoča se kot dodatek in popestritev v kombinaciji svetlejših barv. Je barva moči, volje in neodvisnosti.